Gr1p lanceert cursus: schrijf je nu in!

Met dit pamflet moedigde Theodore Nelson in 1974 het publiek ook al aan hun computers te leren begrijpen. Zijn oproep is nu urgenter dan ooit.

Op 14 september starten we de cursus ‘Krijg grip op je digitale leefomgeving’ bij de Volksuniversiteit. De cursus vindt plaats op vier vrijdagen van 14:00 tot 16:00 in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Je kunt je nu inschrijven via de website van de Volksuniversiteit. De cursus geeft meer grip op je digitale leefwereld. In vier lessen geven we basaal inzicht in de technische werking van het internet, bespreken we de belangrijkste politieke en ethische issues en laten we zien welke keuzes je zelf kunt maken in je dagelijkse internetgebruik.

Digitale technologie biedt toegang tot een wereld van sociale contacten, weetjes, carrièremogelijkheden en trucjes om het leven efficiënter te maken. Maar steeds vaker komen we ook in aanraking met de negatieve aspecten van digitalisering: sociale media-verslaving, een teveel aan informatie, zorgen over privacy, hacken en nep-nieuws, het zijn dagelijkse onderwerpen in het nieuws.

In deze cursus zijn jouw dagelijkse digitale interacties het vertrekpunt. Elke les begint met het bespreken van apparaten die we dagelijks gebruiken, zoals smartphones en laptops. Van daaruit maken we een reis door het internet. Via uw wifi en de kabel komen we langs Internet Service Providers, datacentra, onderzeekabels en grote technologiebedrijven als Facebook en Google. Onderweg stellen we steeds de vraag: hoe werkt het en wie is hier de baas?
Op deze reis leer je drie dingen:
1. Hoe werken je apparaten en hoe verhouden die zich tot de rest van het internet? Deze kennis stelt je in staat bewuster keuzes te maken over veilig internetten en het bewaken van je privacy.
2. Hoe functioneren de verschillende componenten van het internet en hoe liggen de machtsverhoudingen? Deze kennis stelt je in staat bewustere keuzes te maken over de hardware en software die je gebruikt.
3. Hoe is de macht en verantwoordelijkheid verdeeld tussen overheid, bedrijven, burgers en fabrikanten? Hierdoor krijg je een beter inzicht in de impact van het internet op de maatschappij.
Op deze manier biedt de cursus handvatten om bewuster en vrijer in de digitale samenleving te bewegen.

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.