Documentaire Smart City. Op zoek naar de Slimme burger

Makers

De documentaire Smart City. Op zoek naar de Slimme Burger is een samenwerking tussen filmmaker Sara Blom en onderzoeker Dorien Zandbergen.

Sara Blom:

Sara Blom

Sara Blom

Sara Blom is filmmaker en betrokken bij de oprichting van Gr1p via het project Smart City. Op zoek naar de slimme burger.

Sara’s focus als documentairemaker en antropoloog ligt op maatschappelijke ontwikkelingen van in- en uitsluiting, met name binnen stedelijke, complexe sociale omgevingen. De inspiratie voor haar documentaires haalt ze vaak uit haar eigen directe omgeving.

Haar afstudeerdocumentaire ‘Vastgoednomaden’ (2009) laat de onderbelichte kant van antikraakwonen in Amsterdam zien en werd gedreven door haar eigen ervaringen met misstanden hierbinnen.

Met haar debuutdocumentaire ‘Een beurs plein’ (2012) geeft ze een inkijk in het tentenkamp dat op het Amsterdamse Beursplein ontstond naar aanleiding van de wereldwijde Occupybeweging. Uit steunbetuiging was zij vanaf dag 1 met haar camera aanwezig en bracht gedurende de zeven weken dat het tentenkamp zich ontwikkelde het groepsproces in beeld.

In het voorjaar van 2013 gaf Sara zich op voor de NETworkshop, georganiseerd door onderzoeker Dorien Zandbergen, om meer te leren over de werking computers en het internet. Op verzoek van Zandbergen gingen ze in gesprek over het maken van een documentaire, geïnspireerd door het onderzoek van Zandbergen naar de informatiesamenleving. Met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Stichting Democratie en Media maakten zij ‘Smart City, op zoek naar de slimme burger’ (2015). In deze documentaire zien we de ambitie van een aantal partijen in Amsterdam om een Smart City te worden: een stad waarin slimme technologie ervoor zorgt dat deze duurzaam, veilig en comfortabel is en dat burgers invloed op hun omgeving kunnen uitoefenen.

Binnen een Smart City ligt een grote nadruk op de ontwikkeling van nieuwe producten. Hierdoor geïnspireerd richt Sara zich momenteel juist op datgene waar we in het dagelijks leven een stuk minder mee geconfronteerd worden; afval. Dankzij steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst werkt zij aan een documentaire over drie Amsterdamse Upcycle-pioniers die afval gebruiken om producten van te maken; van kleding, fietsen en meubels tot een groot textielen kunstwerk.

Naast zelfstandige documentaires maakt zij met haar productiebedrijf Koffer en Blik mediaproducties diverse opdrachtfilms voor de cultureel-maatschappelijk sector.

Dit is de link van Koffer en Blik: http://kofferenblik.nl/nl/home

Dorien Zandbergen:

dorienzandbergen

Dorien Zandbergen

Als wetenschappelijk onderzoeker digitale cultuur houdt Dorien Zandbergen zich bezig met de relatie tussen technologische vergezichten, en hun uitwerking in de praktijk. De laatste jaren houdt ze zich vooral bezig met de vraag hoe beslissingen over digitale infrastructuur op een meer publieke, toegankelijke manier genomen kunnen worden. Om die reden is ze in 2011 begonnen met het organiseren van brainstorm meetings over de digitale toekomst, en is ze als Research Fellow bij Waag Society betrokken geweest bij het organiseren van een publieke verkenning over macht en onmacht in de digitale samenleving. Met het oprichting van Gr1p en met de documentaire Smart City. Op zoek naar de slimme burger als eerste project van Gr1p hoopt ze deze discussie de komende jaren, samen met andere onderzoekers, kunstenaars, schrijvers en buurtorganisaties voort te zetten en zichtbaarder te maken.