18 maart in Ruigoord: lezing over ‘Hippies en Hackers’ door Dorien Zandbergen

door

Elk jaar wordt op de kunstenaarskolonie Ruigoord een lezing gegeven ter nagedachtenis aan Dries Langeveld die sinds 1984 het tijdschrift Bres draaiende hield. Dit jaar zal de negende editie van deze Dries Langeveld lezing plaatsvinden in de Kerk van Ruigoord op vrijdag 18 maart 2016.

De lezing wordt gegeven door dr. Dorien Zandbergen met als onderwerp: Hippies en Hackers. 

Voor veel deelnemers aan de maatschappelijke, culturele en spirituele tegenbewegingen van de jaren 60 en 70 vormde de computer het symbool van technocratische onderdrukking. Als alternatief voor een samenleving die teveel geleid werd door rationalistische ‘machinale calculaties’ trokken velen zich terug in woongemeenschappen in de natuur, om op zelfredzame en low-tech manieren te leven.

Minder bekend is dat sommige psychonauten in deze periode electronische en digitale technologieën juist omarmden als middelen om hogere bewustzijnsniveaus te bereiken. Vooral in de San Francisco Bay Area, maar ook in Europa, gebeurde dit als onderdeel van een rijke uitwisseling tussen wetenschappers en techneuten van de computerindustrie enerzijds, en dichters, kunstenaars en andere bewustzijnsverruimers anderzijds. Deze geschiedenis lijkt grotendeels te zijn vergeten. Sterker nog, de ‘hippie’ en de ‘hacker’ –de een gestereotypeerd als wereldvreemde zwever, de ander als computercrimineel– hebben zich in de publieke perceptie ontwikkeld als elkaars tegenpool.

Vanuit haar antropologische achtergrond probeert Dorien Zandbergen deze stereotypen te doorbreken door parallellen te trekken tussen de ontwikkeling van beide subculturen in de afgelopen decennia. Veelal zonder het van elkaar te weten, stelt zij, hebben ‘hackers’ en ‘hippies’ vaardigheden, manieren van organisatie en technieken ontwikkeld waarmee een eigenzinnig antwoord wordt gegeven op de maatschappelijke en politieke uitdagingen van vandaag.
Dorien Zandbergen

Dr. Dorien Zandbergen is wetenschappelijk onderzoeker digitale cultuur en zet zich in voor een digitale samenleving die eerlijk en transparant is. Ze woonde een jaar in de San Francisco Bay Area om de overlap tussen de tegencultuur en het ontstaan van de digitale samenleving te bestuderen. Samen met filmmaker Sara Blom produceerde ze een kritische documentaire over de ambities van Amsterdam om een ‘smart city’ te worden. Met haar Stichting Gr1p werkt ze samen met kunstenaars, activisten, schrijvers, onderzoekers en andere geïnteresseerden aan manieren om meer publiek begrip van de digitale samenleving mogelijk te maken. (web: http://dorienzandbergen.nl en https://gr1p.org)

Vrijdag 18 maart 2015. Kerk open vanaf 17.30 u. Lezing 18.45 u. Toegang € 10,- Maaltijd vanaf 20.15 u. € 10,-.
Emailadres voor aanmelding maaltijd (indien gewenst): [email protected] Aanmelding wordt zeer op prijs gesteld.
De initiatiefnemers: Albert Heijn, Gerben Hellinga, Hans Plomp, Luuk Hamer, Hans Gerding. Assistentie: Iris Boering.


Posted in Blog and tagged , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *